Klistermärken genom historien

För några år sen skrev jag en artikel om extremistiska klistermärken. Jag lyckades inte hitta någon bok och endast mycket få artiklar om ämnet, men hänvisade till vad jag fann. Artikeln finns bl.a. här: Extremist Stickers.

Men nu har jag upptäckte en fransk bok om ämnet: La lutte des signes. 40 ans d’autocollants politiques, av Zvonimir Novak.

index2

Boken berättar om klistermärkets (för)historia, funktioner och släktingar – nålen, badgen, m.m. – och även om det är kortfattat är det en bra start för den som vill försöka att förstå vad det är som gör att våra städer fylls av märken för (och mot) allt mellan himmel och jord. Exemplen är självklart främst hämtade från en fransk kontext, men även tyska, portugisiska och spanska märken dyker upp. Novak behandlar främst vänstersidans klistermärken, med kapitel om anarkister, trotskister, maoister, de gröna, socialister och kommunister, men även motståndarnas märken visas upp och lån och travestier visas upp.

Trots de många bilder är boken ganska texttung, och texten håller genomgående en hög klass. Analysen och kontextualiseringen gör att man ser linjerna i denna 40-åriga historia, och man blir sugen på att läsa en liknande bok om svenska klistermärken, från FNL-rörelsen till Nationaldemokraterna.

Dessutom har samma författare skrivit högerns visuella historia, Tricolores: Une historie visuelle de la droite et de l’extreme droite.

index

Apropå diskussionen om huruvida Sverigedemokraterna är ”fascister” eller inte, så ger boken bra exempel på hur deras systerpartier i Europa utöver propaganda, här samlat i ett kapitel om ”nationalpopulister”. Boken kan därmed rekommenderas till alla som är intresserade av hur högerns bildvärld har utvecklats och vilka teman som finns över gränserna. Trots den extrema nationalismen är mycket av det visuella faktiskt internationellt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: