Att vara ”på plats”

En sak som är slående när man åker iväg och intervjuar folk, är hur mycket det betyder för ens tolkning att ha varit på platsen. En av de intervjuade beskrev synen av orange och svavelgul himmel med svart rök och en blek sol som hämtad direkt ur Lars von Triers film Melancholia, och det hade ju varit häftigt att uppleva – fast också ganska skrämmande, när man ännu inte visste om branden skulle hejdas. Men även om jag inte har sett och upplevt vad lokalbefolkningen har gjort, så har jag sett området, har åkt genom byarna, pratat med folk och fått en glimt av hur det ser ut inne i skogen där det brunnit. På Det gamla hemmet i Karbenning där vi bor, bor även ett par som evakuerats för mer än en vecka sen. De vet inte när de får återvända, men en olydig granne har trotsat polisavspärrningen och kollat att deras hus är oskadd. Att lyssna på deras berättelse, som inte ingår i vårt insamlade material, var som att höra en berättelse från ett annat ställe i världen: hur en helikopter landade samtidig som en brandbil kom och de fick veta att nu var det tid att packa ihop och åka iväg, med resväskor och två hundar…
Vad är det som händer när man hör sånt, när man ser husen, vägarna, den underbara naturen, kyrkan som branden tack och lov inte nådde, allt det som folk inte visste om det fanns kvar nästa vecka?
För det första väcker det en oerhört empati med de drabbade, det kunde lika gärna varit jag och de mina som fick fly och lämna i stort sett allt tillbaka. Och för det andra förstår man bättre vilken insats det är att evakuera ett område, där folk bor utspridda på gårdar och torp – och dessutom i semestertider där många var bortresta. Och för det tredje förstår man vikten av ett fungerande lokalsamhälle, där de som kan ställer upp och kör vatten, skjutsar andra, ser till att gamla kommer iväg.

Men vad som är ännu viktigare för oss som kommer utifrån, är att det ger en fond för våra tolkningar av intervjuarna. Vissa delar skulle vi ha svårt att förstå, om inte vi sett att det är så här det ser ut, men vi kommer även att få en ram för tolkning av deras handlingar och bedömningar, som skulle vara svår att få på annat vis.

För mig ger det även perspektiv på de nedskärningar som sker i mediernas användning av utrikesrapportörer. Vad händer med nyhetsrapporteringen, när ingen av journalisterna finns på plats, när den som rapporterar om Syrien finns i Kairo… Hur mycket blir oprecist och kanske mistolkat på grund av bristen på självupplevd erfarenhet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: