På kanten av branden

Jag och Tomas Odén har nu genomfört vårt första fokusgruppintervju i Norberg för att få fram hur folk har använt medier och hur de bedömer kommunikationen i samband med branden. Det var en stark upplevelse att sitta och lyssna till folks berättelser om hur de har stått inför beslut som de flesta av oss hoppas aldrig få konfronteras med, hur de har varit oroliga för liv, hälsa och egendom, men också hur de har hjälpt varandra och jobbat för att begränsa elden och skadorna.
Det går inte att ta sig in i brandområdet, men vi har talat med poliser vid avspärrningarna och tittat på kanten av brandområdet och känt lukten. Och precis som en av poliserna vi talade med undrar man över, varför det inte har hänt tidigare med tanke på hur mycket skog vi har i Sverige och hur torrt det har varit många somrar.

Vad har vi då kommit fram till i intervjuerna? Det är det för tidigt att säga än, men något som var tydligt med första gruppen var hur stor vikt man gav information från folk som fanns på plats, som kunde säga exakt hur det var på en viss plats. Informationen i media var ofta för oprecis, man talade om ”Norberg tätort”, men sa inget om hur det var i Karbenning (där jag sitter nu). Därför blev den personliga informationen, bl.a. via Facebook, mycket viktigare i många lägen. Sen var man inte alls lika kritisk till myndigheternas kommunikation som vissa professionella medieaktörer har varit; man saknade uppdateringer även när man inte hade ny information att ge, och man saknade samordning av information på plats så alla kunde ge samma information. Många poliser som kallats in verkade t.ex. inte själva veta exakt om de skulle evakuera folk, uppmana dem att lämna, eller vad… Men den starkaste kritiken riktade gruppens deltagare faktisk mot tabloidtidningarnas jakt på säljande rubriker, som inte var i överensstämmelse med verkligheten och skrämde vänner och anhöriga som inte var på plats och kunde kontrollera hur det förhöll sig.

Nu är det dags att sova, imorgon väntar två gruppintervjuar till, och sen väntar analysarbetet och jämförelsen med medierna, enkäter och intervju med myndigheter.

One Response to På kanten av branden

  1. […] Hedman skrev om hur de båda forskarna bloggar samtidigt som de gör sina studier. Det var så jag fick upp ögonen för deras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: